BIOS ett minne blott

BIOS som vi känner idag, har varit del av våra datorer ända sedan 1981. Nu är det dags att släppa dessa och gå vidare till nya varianter. EFI är ett av alternativen till BIOS. EFI, Extensible Firmware Interface har ett grafiskt användargränssnitt och dess möjligheter är inte lika begränsat som dagens BIOS. Planerna att ersätta BIOS med EFI meddelades av Intel för 2 år sen. Om arbetet går som planerat kommer EFI att användas redan från och med nästa år.

Ett annat alternativ är det svensktillverkade ZBIOS, som har tagits fram av Zebor Technology. Dessa är redan i användning av ett flertal industridatorer idag. Zbios visar sig även i dagsläget vara världens snabbaste BIOS. En 10 år gammal dator med ZBIOS som utför en uppgift som skulle klaras av på 0,055, skulle ta upp mot 5 sekunder på en 1,6 GHz med dagens BIOS.

För de som inte är alltför invecklade vad det gäller BIOS, så kommer en kort förklaring nedan:

BIOS, Basic Input/Output system är det mest grundläggande programmet som körs när en dator startas. Dess huvuduppgifter är bland annat att sköta kommunikationen mot skärmen, tangentbordet, hårddisk etc. När hårddisken väl är igång så ser BIOS till även operativsystemet startas. BIOS är alltså essentiell för att överhuvudtaget få igång datorn. För att användare inte ska råka radera BIOS av misstag så sparas dessa på särskilda minneskretsar på moderkortet.

T

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *