64-bitars Windows närmar sig lansering

64-bitars versionen av Windows XP skulle ursprungligen varit färdigställd i början av 2004 medan server versionen (Windows 2003) skulle ha varit klar mot slutet av 2004. Men detta sköts upp till första halvåret under 2005. Nu hävdar Microsoft att lanseringen börjar närma sig och att dessa versioner ska vara tillgängliga inom 2-3 månader.

64-bitars versionen kommer att gå under namnet ”Windows XP Professional x64 Edition” medan serverversionen kommer att få namnet ”Windows Server 2003 x64 Edition”. Med ett 64-bitars operativsystem, kommer användaren att kunna få bästa möjliga prestandan ur sin dator, vilket är väldigt användbart om man använder sin dator som en tung arbetsstation. Väldigt tilltalande för datorentusiaster, med andra ord. Som man skulle kunna gissa, så kräver detta operativsystem en 64-bitars processor. Med detta skulle man i teori kunna använda upp till 32 GB RAM-minne. Priset förväntas att vara ungefär den samma som dagens 32-bitars XP.

Beta-versionen släpptes i augusti 2004. De som är intresserade kan ta sig en titt här, för att ladda ner betan. Storleken ligger på 450 MB.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *